НАЙТИ ОТВЕТ ЗАДАТЬ СВОЙ ВОПРОС

Духовная жизнь

Молитва

На вопрос отвечает представитель сайта «Владивостокская митрополия»
16.03.2017

Спрашивает: Елена Приморский край

Батюшка, благословите. Всё время читала Псалтырь или псалмы по нуждам после чтения вечернего правила после 23 часов. В беседе с знакомой узнала, что псалмы ночью не читаются и их можно читать до захода солнца. Верно ли это? И как правильно произносится молитва после чтения псалмов о живых? Спаси Господи за Вашу работу.
16.03.2017

Здравствуйте Елена!

"Негодных же и бабьих басен отвращайся, а упражняй себя в благочестии" (1Тим. 4:7). Ваша знакомая не права. По покойнику, например, читают Псалтырь всю ночь. Часто не только в монастырях, но и обычные прихожане объединяются и читают Псалтырь по очереди круглосуточно - неусыпаемая Псалтирь.

Попробуйте мягко поговорить со знакомой и объяснить ей, что в Церкви нет такого правила. Если она не согласится - не настаивайте. Читайте Псалтирь как вам удобно, а со знакомой не ссорьтесь. Мир с ближними, особенно со своими по вере, гораздо важнее, чем время чтения Псалтири. Если ей хочется читать только в светлое время суток - пусть читает.

Вы спрашиваете: "Как правильно произносится молитва после чтения псалмов о живых?"

После чтения молитв о живых или об усопших молитвы одинаковые. Можете послушать чтение Псалтири регентом Валаамского монастыря иеродиаконом Германом (Рябцевым) со всеми положенными молитвами.

Молитвы по прочтении нескольких кафисм или всей Псалтири

Достойно есть: или О Тебе радуется: Трисвятое.
И по Отче наш.

Тропари, глас 6: Помилуй нас, Господи, помилуй нас, всякаго бо ответа недоумеюще, сию Ти молитву, яко Владыце, грешнии приносим: помилуй нас.
Слава: Честное пророка Твоего, Господи, торжество, Небо Церковь показа, с человеки ликуют Ангели. Того молитвами, Христе Боже, в мире управи живот наш, да поем Ти: Аллилуиа.
И ныне: Многая множества моих, Богородице, прегрешений: к Тебе прибегох, Чистая, спасения требуя. Посети немощствующую мою душу и моли Сына Твоего и Бога нашего дати ми оставление, яже содеях лютых, Едина Благословенная.

Таже, Господи, помилуй (40). И поклонов, елико мощно, с молитвою Господи и Владыко живота моего...

Посем глаголи молитву сию со вниманием:

Многомилостиве и Премилостиве Господи и всего добра Дателю, Человеколюбче, и всея вселенныя Царю, многоименитый Владыко и Господи! Нищ и убог есмь аз, дерзаю призывати чудное и страшное, и святое имя Твое, егоже вся тварь Небесных сил страхом трепещут. Низу на земли неизреченнаго Твоего человеколюбия смотрение удивил еси, посланием возлюбленнаго Твоего Отрока, Егоже от безначальных недр Твоея Отеческия славы, неразлучным Божеством отрыгнул еси, да человеки со Ангелы во един состав устроит. Помяни, Господи, моего уныния смирение, кал сый и персть, Тебе, Неизглаголаннаго Света призываю, немощию плоти обложен, юже милостивне слово Твое понесе, и смертию Своею от работы вражия свободил есть душы нашя, да общники вся, иже верою ярем работы Твоея на ся вземшыя, славы Твоея сподобит их, от неяже сатана льстивый отпаде. Помилуй мя, омраченнаго греховными помыслы, возведи ум мой удавленный тернием лености и лядиною непокорства. Утверди сердце мое по Тебе горети, очима моима источник слез посли, и на конец исхода души моея сотвори мя безпорочна Твоего угодника, наставляя мя к Тебе подвизатися усердно. Помяни, Господи, родители моя милосердием Твоим и вся ближния моя, и братию, и други, и соседы, и вся православныя христианы, и спаси мя молитвами всех святых. И приими в честь сия псалмы и молитвы, яже глаголах пред Тобою за ся, и немерзко Ти буди с воздыханием моление сие, яко милостив Сый и Человеколюбец, и Тебе Безначальнаго Отца славим со Единородным Твоим Сыном и со Святым Духом, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

Посем Честнейшую Херувим:
Слава, и ныне.
Господи, помилуй (трижды). Господи, благослови.


Аще иерей, кончает священнически, аще ли лростый, кончает сице:
Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, молитв ради Пречистыя Твоея Матере, силою Честнаго и Животворящаго Креста и святых Небесных сил безплотных, и преподобных и богоносных отец наших, и святаго пророка Давида, и всех святых, помилуй и спаси мя, грешнаго, яко Благ и Человеколюбец. Аминь.

Священник Андрей

Этот ответ просмотрели 1335 раз.